Vse kar si želite vedeti o tradicionalni tajski masaži

Tradicionalna tajska masaža je vrsta masažne terapije, ki se je začela kot metoda usklajevanja energij telesa in izvira iz časa Bude. Nuad Phan Boran, kot jo imenujejo na Tajskem, se prevede samo kot starodavna masaža ali tradicionalna masaža. Danes bolj znana kot tajska masaža je praktična uporaba budističnega načela Mette ali ljubeče dobrote, ki je temelj tihega učinkovitega zdravljenja telesa, duha in duše. Elementi joge in ajurvede iz Indije so v kombinaciji z univerzalnimi principi energijskega zdravljenja za uskladitev in uravnoteženje pretoka energije po telesu. 

Tradicionalna tajska masaža se izvaja na osebi, ki je udobno oblečena (ponavadi so to tradicionalna ohlapna oblačila) na posebni tajski preprogi. Masažne seje običajno trajajo vsaj eno uro. Prava tradicionalna tajska masaža pa naj bi trajala 90 minut ali več. 

Ta pogosto globoko meditativna izkušnja lahko povzroči globoko sprostitev duševnega in fizičnega stresa. Tudi sama sem med tajsko masažo večkrat prešla v spanec, ki pa ni bil ravno spanec, vendar neke vrste “trans”. 

Tajska masaža je sestavljena iz vrste interaktivnih, tekočih gibov, raztegovanja in ritmične masaže vzdolž vseh energijskih linij telesa in točk pritiska. 

Prednosti tajske masaže

Fizične koristi

 • Pomaga pri razstrupljanju telesa in krepi imunski sistem. 
 • Poveča krvni obtok in zniža krvni tlak. 
 • Sprošča mišice, poveča prožnost mišic in gibljivost. 
 • Izboljša dihanje.
 • Izboljša držo telesa, ravnotežje, popravi poravnavo telesa in kronične težave s sklepi. 

Duševne koristi

 • Spremeni pogled na življenje na pozitivno in vzpostavlja čustveno ravnovesje. 
 • Dodatna ustvarjalnost in domišljija.
 • Koncentracija um in telesa. 
 • Pomiritev uma in jasnost misli.

Psihološki učinki

 • Zmanjša in razbremeni stres in tesnobo. 
 • Pomaga ljudem povečati svojo notranjo raven energije.
 • Poveča zdravje in vitalnost. 
 • Dvigne raven energije in vzdržljivosti.
 • Vzpostavi notranjo moč in poveča naravno samozavest.

Pogosta vprašanja o tajski masaži

1) Ali se izvaja na mizi, postelji ali na tleh? 

Tradicionalno se tajska masaža vedno izvaja na tleh, toda izvajalci, ki so bolj vajeni dela na mizah ali posteljah, lahko prilagodijo izvedbo masažo, vendar pa je veliko naprednih gibov in raztezanja mogoče varno in učinkovito izvajati le na tleh. 

2) Kaj naj oblečem?

Prvo preverite z maserjem, če vam bodo oni dali oblačila (ohlapne hlače tajskih ribičev in srajca). Če ne, pa oblecite udobna, ohlapna oblačila za jogo ali športna oblačila. Ta so najboljša za prilagajanje gibov zvijanja in raztegovanja pri masaži. 

3) Kako dolge so seje?

Običajno so prave tradicionalne tajske masaže dolge vsaj eno uro in pol, včasih pa trajajo tudi več ur.

4) Zakaj so seje tako dolge?

Ker je glavni cilj uravnoteženje energije telesa. Masaža vam spodbudi zelo integriran občutek za telesno, duševno in duhovno dobro – tako za maserje kot za tistega, ki se masira.

5) Kakšne koristi ima tisti, ki se masira?

Lajšanje stresa, oživitev in evforičen občutek splošnega počutja so besede, ki jih gostje najpogosteje uporabljajo za opis prednosti svojega zdravljenja. Fiziološko telo poravna na način, ki poveča prožnost in cirkulacijo. Prefinjenejše usklajevanje energij vpliva na splošno integracijo telesa, duha in duše. Tajska masaža vas spomni kako dobro se lahko počutite v vašem telesu.

6) Ali je tajska masaža varna za starejše, otroke, ranjene ali bolne ljudi?

Ker je delo prilagojeno vsakemu posamezniku v vsaki različni seji, ga je mogoče varno opraviti z določenimi spremembami, da se po potrebi prilagodijo kontraindikacijam za vse zgoraj omenjene vrste ljudi z izjemnimi rezultati.

7) Kako pogosto naj grem na tajsko masažo?

Sprva priporočamo 2-urno sejo vsaka 2 tedna, nato pa mesečno, ko telo postane prožnejše. 

8) Ali lahko jem pred / po seji?

Bolje je, da vsaj 1 uro pred masažo ne jeste, saj tajska masaža lahko vsebuje tudi masiranje okrog želodca. Prav tako ni priporočljivo jesti, se kopati ali izvajati dejavnosti s težjimi telesnimi napori vsaj 1 uro po masaži. Pitje obilne količine tople vode ali vročega čaja pa je lahko zelo koristno in potrebno za izpiranje toksinov, ki so se morda sprostili med zdravljenjem. 

9) Iz kje izvira tajska masaža?

Izvirala naj bi iz Indije. Nekateri pravijo, da je nastala iz starodavnih zdravilnih običajev, ki so jih izvajali v južni Indiji v regiji, ki je danes znana kot Kerala. Pozneje, ko ta regija postala del starodavne ajurvede, se je masaža izvajala tudi na severu Indije (danes Nepal) in to v času razsvetljenstva Bude. Budin osebni zdravnik Chivaka Komarapatr, je izvajal tajsko masažo za namene zdravljenja, skupaj z zeliščnimi in drugimi zdravili, med menihi, ki so potovali z Budo, ko so širili budizem in te zdravilne tehnike po vsej jugovzhodni Aziji.

%d bloggers like this: