Znanost o masaži glave: Zakaj je tako prijetna?

Vprašajte vsakogar, ki je užival v masaži lasišča ali glave izurjene maserke, ali so po masaži počutili bolje. Odgovor je večinoma DA. Težko je opisati občutek po masaži glave, vsekakor je pozitiven in težko ga je premagati s katerokoli drugo masažno terapijo.

Kaj pa se točno zgodi z našim telesom, ko smo deležni masaže glave ali lasišča? Kako deluje? Ali masiranje in božanje dela telesa, ki obdaja možgane, sproži fiziološki odziv ali je vse le v naši glavi 😉 ? 

Cilj masažnih terapij

Primarni cilj katerekoli masaže je izboljšati počutje. To se lahko zgodi z blaženjem vzrokov določenih simptomov, kot so bolečine v vratu, bolečine v hrbtu, stres in tesnoba. Masaža lahko poveča občutek sreče in sproščenosti že s samim polaganjem rok na človeško telo. Ljudje in živali (in skoraj vse žive vrste) kažejo pozitivne odzive na dotik. Dojenčki brez starševskega dotika ne bodo preživeli, pravzaprav človeški dotik zmanjša simptome bolečin pri novorojenčkih

Študije, ki preučujejo povezave med lajšanjem bolečine in dotikom, kažejo obetavne rezultate

Kaj ima to skupnega z masažo glave?

Kljub temu, da so mišice na naši lobanji zelo majhne, se te mišice okoli glave dobro odzivajo na dotik. In ta del telesa je najbližji možganom, ki procesirajo vse naše občutke. Deli telesa, ki so običajno deležni masaže, so hrbet in noge. Masaža pomaga ublažiti mišične krče in vozle v delih telesa, ki so nagnjeni k napetosti in napetosti. 

Očitno je, da lasišče in zadnji del glave vsebujejo le majhne mišice, ki nimajo nobene vloge pri premikanju telesa ali pri velikih obremenitvah. Toda tudi na teh mestih se lahko poveča napetost. In nove študije so pokazale, da je odziv telesa na dotik blizu glave bolj zapleten, kot smo nekoč mislili. Raziskovalci so skupino 24 prostovoljcev testirali na učinke masaže glave na njihovo počutje. Študija je pokazala, da je zdravljenje z masažo glave zmanjšalo simptome depresije, zmanjšalo občutek dolgočasja in pozitivno vplivalo na občutke tesnobe.

Zgodovina masaže glave

Da bi našli izvor masaže glave, se moramo vrniti nazaj k našim zgodnjim prednikom in celo k bratrancem primatov. Negovalno vedenje je bilo eden od načinov gradnje družbenih struktur zgodnjega človeštva. Ta instinktivna tehnika za obvladovanje bolečin in za lajšanje stresa je bila del vsakdana že dolgo, še preden je bil izumljen jezik.

Vsak človek potrebuje veliko zaupanja, da se drug dotakne njegove glave in naši predniki so vedeli, da so z dotiki oz. masažo vzpodbujali dobre občutke in zmanjševali slabe. Jamske slike v Evropi prikazujejo prizore “zdravilnega dotika”, masažne terapije v svojih prvotnih oblikah. Starodavni Kitajci so pisali o zdravljenju, ki vključuje terapevtsko masažo. Hindujske zgodbe redno govorijo o masaži. Ajurvedska tradicija je masažo absorbirala kot sestavni del njenega učenja. V sodobnem času so ajurvedski zdravniki pomagali popularizirati indijsko masažo glave na zahodu. 

Vir: TimJN1 – Bradshaw Art, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22779917

Okrevanje

Strokovnjaki trenutno preučujejo povezavo med uporabo indijske masaže glave in izboljšanim okrevanjem po boleznih in poškodbah. Študija je pokazala, da je indijska masaža glave zmanjšala mišično napetost, spodbudila udeležence in pomagala pacientom, da se soočijo z negativnimi psihološkimi izkušnjami. Okrevanje po poškodbi zahteva večplasten pristop. Zdravniki in drugi zdravstveni delavci ne bi smeli pričakovati, da bodo pacientom povedali, da potrebujejo samo en pristop k okrevanju. Fizikalna terapija v kombinaciji s terapijami, ki vplivajo na razpoloženje in parasimpatični živčni sistem, je veliko bolj učinkovit pristop. Dejstvo je, da depresivni ljudje počasneje okrevajo po poškodbah. Negativna čustva pogosto povzročajo blokade v mišičnem tkivu, na kar bo povezan vsak masažni terapevt in akupunkturist.

Masaža glave in rast las

Obnova las je ena od razglašenih prednosti masaže glave. Toda kaj pravi znanost? Obstajajo dokazi o ponovni rasti dlak v kliničnih raziskavah “razteznih sil”, podobni učinkom masaže lasišča. Študija iz leta 2018 je pokazala, da se je po več mesecih standardiziranega testa masaže lasišča pri moških debelina las znatno povečala. Glavni vzrok za moško plešavost je molekula DHT, moški spolni hormon. Plešavosti, ki jo povzročajo hormoni, ni mogoče odpraviti z masažo lasišča ali glave. Povečan pretok krvi v lasišče zaradi masiranja lasišča pa lahko okrepi lasne mešičke in prepreči nadaljnje izpadanje las. Lasišče, ki je na vrhu glave, daleč od srca, včasih potrebuje malo pomoči pri prekrvavitvi. Eden od dejavnikov moške plešavosti bi lahko bil zmanjšani pretok krvi v lasne mešičke. Tu se lahko odločimo po svoje, toda nekaj je zagotovo, negativnih posledice masaž lasišča ni.

Izboljšava spomina z masažo glave?

Obstaja celo taka stvar, kot je možganska masaža – zdravljenje, ki z električnimi ali magnetnimi impulzi stimulira možganske celice. Trenutno je še zgodaj, da bi potegnili zaključke, vendar je raziskovalna skupina našla potencial za izboljšanje zdravja na številnih področjih, med katerimi je tudi izboljšanje spomina. Raziskovalci upajo, da bo odkritje koristilo bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo. Druga oblika “masaže možganov” je koncept binauralnih utripov. Morda se sliši kot izdelek za slušalke znanih reperjev, vendar je pravzaprav znanstveni izraz za vrsto avdio tehnologije, ki naj bi povzročala meditativne učinke in izboljšala koncentracijo in spomin. Testi na majhni skupini (25) ljudi so pokazali obetavne rezultate glede zmanjšanja duševne utrujenosti po binauralnih utripih in masažnih tretmajih. Raziskovalci so ugotovili, da so se trajna pozornost, verbalni kratkoročni in dolgoročni spomin ter neverbalni dolgoročni spomin statistično značilno povečali po “masaži možganov”. V bistvu ta koncept masaže možganov izboljša pozornost, spomin, budnost in kognitivne funkcije. Pomaga nam tudi bolje razmišljati. 

 

Masaža glave, v kakršni koli obliki, bi morala biti del vaše življenjske rutine.

%d bloggers like this: