Kaj lahko pričakujete od shiatsu masaže?

Shiatsu je vrsta masažne terapije, ki je bila razvita predvsem na Japonskem. S svojim imenom, ki izhaja iz japonskega izraza “pritisk prsta”, vključuje pritisk na določene točke na telesu, ki se premikajo od ene točke do druge v ritmičnem zaporedju. 

Čeprav ima shiatsu masaža korenine v tradicionalni kitajski medicini, jo danes pogosto uporabljajo po vsem svetu. Obstaja tudi nešteto pripomočkov, kot so masažni stoli, masažne blazine za hrbet in vrat ter masažni aparati, ki naj bi simulirali shiatsu masažno terapijo. 

Kako deluje Shiatsu masaža? 

Tako kot pri akupunkturi tudi izvajalci shiatsu masaže pritiskajo na točke na telesu, ki naj bi bile povezane s potmi, imenovanimi “meridiani”. S spodbujanjem teh točk si takšni terapevti prizadevajo spodbujati pretok vitalne energije (znane tudi kot “chi”) in olajšati zdravljenje. V skladu z načeli tradicionalne kitajske medicine, lahko blokade v pretoku chi prispevajo k številnim boleznim. 

Kakšen je občutek pri shiatsu masaži?

Pri izvajanju shiatsu masaže, terapevti neprekinjeno izvajajo globok pritisk s prsti, palci in z dlanmi. Blazinice na prstih se uporabljajo za pritisk in na vsaki točka se običajno masira dve do osem sekund. V nekaterih primerih so točke, stimulirane med shiatsu masažo, lahko malo bolj občutljive, vendar ne smejo boleti. Ljudje te občutke pogosto opisujejo kot “dobro bolečino”. 

Shiatsu masažo običajno izvajamo na nizki masažni mizi ali na preprogi na tleh. Čeprav je zaporedje pogosto podobno kot pri drugih vrstah masaže, masažnega olja ne uporabljamo, zato ga običajno izvajamo s stranko, ki je popolnoma oblečena v ohlapna, udobna oblačila.

Komu je namenjena shiatsu masaža?

Shiatsu masaža se pogosto uporablja za zmanjšanje stresa in zaščito pred zdravstvenimi težavami, povezanimi s stresom. 

Poleg tega naj bi shiatsu terapija spodbujala zdravljenje v pogojih, kot so: 

 • Anksioznost 
 • Artritis 
 • Bolečine v hrbtu 
 • Zaprtje 
 • Glavobol 
 • Nespečnost 
 • Menstrualne težave
 • Bolečine v vratu in ramenih 
 • Pred menstrualni sindrom
 • Išias 
 • Težave s sinusi 

Shiatsu terapija naj bi tudi povečevala našo energijo, spodbujala okrevanje po poškodbah in spodbujala naš prebavni sistem.

Prednosti Shiatsu masaže

Raziskave o vplivu shiatsu masaže na zdravje so dokaj omejene, vendar obstaja nekaj dokazov, da lahko prinese določene koristi. Nekatere raziskave tudi kažejo, da je shiatsu masaža uspešna pri zdravljenju določenih stanj, ki povzročajo bolečino. V raziskavi, objavljeni leta 2015 v Manual Manual, je bilo ugotovljeno, da shiatsu masaža izboljšuje intenzivnost bolečine in kakovost življenja ljudi s fibromialgijo. Za to poročilo so raziskovalci analizirali predhodno objavljena klinična preskušanja masaže za fibromialgijo. Njihova analiza je ugotovila, da je shiatsu masaža zmanjšala bolečino, povišala prag bolečine, zmanjšala utrujenost, izboljšala spanje in kakovost življenja. 

Varnost in neželeni učinki 

Čeprav shiatsu masaža na splošno šteje za varno terapijo, če jo izvaja usposobljen strokovnjak, morajo biti nekateri previdni in se pred masažo posvetovati z zdravnikom. To so predvsem nosečnice, bolniki, ki so bili pred kratkim na kemoterapiji ali obsevanju, ljudje z osteoporozo, srčnimi boleznimi in motnjami strjevanja krvi. Poleg tega se shiatsu terapij ne sme izvajati neposredno na modricah, vneti koži, nezaceljenih ranah, tumorjih, kili ali območjih nedavnih zlomov.

%d bloggers like this: